Heipä hei Riisula-rakennuksen ystävät – vanhat ja uudet. Olen Johanna, Riisula-yhtiöiden taloushallinnosta. Palailin nyt vuoden alusta muutaman vuoden hoitovapaalta takaisin työelämään. Riisulassa olen nyt kuitenkin jo seitsemättä vuotta hommissa. Ihanaa olla takaisin, vaikka ainutlaatuista ja ihanaa oli myös aika kotona lapsen kanssa 🫶 Työpaikalla oli onneksi lämmin vastaanotto. Tiedän myös olevani erittäin onnellisessa asemassa, kun näinä päivinä minulla on työpaikka, johon palata. Varsinkin rakennusalalla on nyt tuulista!
Mutta pelkästään hiekkalaatikolla en hoitovapaatani viettänyt. Minulla on nimittäin uunituoreet tradenomin paperit käsissäni!!🥳 Aloitin jatko-opintoni hieman ennen koronaa, työni ohessa. Saimme Riisulassa sovitettua opintoni ja työnteon joustavasti yhteen. Toki välillä päivät olivat itselläni erikoisia. Saatoin tehdä aamulla muutaman tunnin töitä, hyppäsin etäoppitunnille tekemään ryhmätyötä muiden opiskelijoiden kanssa, ja loppupäiväksi laitoin taas Riisulan taloushallinto -hatun päähän. Ei varmasti ideaali tilanne kenellekään pidemmäksi aikaa, mutta vastaavien ponnisteluiden ja joustojen takia olen nyt saanut kouluni kiitettävällä keskiarvolla suoritetuksi. Opintotaipaleelle mahtui myös muutamat ruuhkaiset tilinpäätöskeväät, koronaeristys sekä raskausaika.
Mitä opinnoista jäikään päällimmäisenä mieleeni?
🎯 Voitto! Osallistuin digitaalisen liiketoiminnan kurssille, jossa opiskelijat saivat osallistua oikeaan työelämän projektiin. Suunnittelimme suurelle kansainväliselle yhtiölle uutta sisältöä heidän digitaalisiin kanaviinsa. Yhtiön päättäjät valitsivat minun ideani voittoon ja on ollut uskomatonta seurata, kuinka tämä kehittelemäni konsepti pyörii ihan oikeasti heidän digitaalisen liiketoimintansa tukena! Sain tästä myös asiaan kuuluvan todistuksen ansioluetteloni väliin. Tuossa dokumentissa mainitaan, että voittoon minut siivitti kyky ymmärtää yhtiön konsepti niin kansainvälisesti kuin täällä Suomessa, ymmärrys toteuttamiskelpoisesta ja kustannustehokkaasta ratkaisusta, joka lisää asiakkaan sitoutumista yhtiön brändiin. Itse ajattelen, että luomisprosessissa minua auttoi pitkä kokemukseni työelämästä, looginen ajattelukyky sekä ymmärrys kustannustehokkaasta hankkeesta.
📓 Opiskelin aiheita, jotka liittyivät olennaisesti työskentelyyni Riisula-rakennuksessa: kirjanpidon ja tilinpäätöksen syventäviä opintoja, rahoituksen suunnittelua, yritysverotusta, kiinteistöjohtamista ja isännöintiä, kiinteistökauppaa sekä asunto-osakkeen kauppaa.
👍 Pääsin myös opiskelemaan kaikkea mielenkiintoista: kansantaloutta, markkinointia, yrityksen arvonmääritystä, analysointiosaamista ja koronkorkoa…
🎤 Äänitin podcastin 90-vuotiaan tuttavani kanssa. Keskustelun teemana oli yrittäjyys ja isännöinti, mutta keskustelumme rönsyilivät myös työskentelyyn Amerikassa 50-luvulla sekä yleisesti elämänasenteeseen. Kaikki kuitenkin oikeastaan liittyivät tuohon teemaan, ja tästäkin tehtävästä jäi mukava muisto sekä uusia oppeja.
🤹♀️ Järjestin useita tapahtumia, hankin sponsoreita, tein mainoksia ja kirjoitin 8 viikkoa blogia liiketaloudellisista aiheista yhteiskunnallisella twistillä.
✏️ Tärkein etappi oli tietysti lopputyö. Rinnastin sen vahvasti Riisula-rakennukseen ja opinnäytetyön aiheenani olikin Perustajaurakointituottojen käsittely kirjanpidossa. Urakka oli melkoinen. Aihe valikoitui myös siksi, ettei gryndikirjanpidon tueksi ole riittävästi materiaalia tarjolla. Omakohtainen kokemukseni oli siis, että tällaista tarvitaan. Mielestäni gryndikirjanpito on omine lainalaisuuksineen todella mielenkiintoista ja sopivan haastavaa. Ja rakennusala on tuntunut itsestäni aina motivoivalta. Jos aihe kiinnostaa, opparini löytyy julkisena versiona täältä: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402132889.
Entä katsonko nyt pienen lapsen vanhempana kotikuntaani Tuusulaa eri silmin? Kyllä ja en. Paljasjalkaisena pohjoistuusulalaisena (Kellokoski) olen pitänyt kotikuntaani aina turvallisena ja asiallisena paikkana asua. Totta kai sitä kuitenkin kiinnittää eri asioihin huomiota nyt äitinä. Tässä minun peukut Tuusulalle:
👍 En osannut aavistaa, kuinka vahvasti erilaista toimintaa on tarjolla pienille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Tuusulan kunnan järjestämä avoin perhetoiminta pyörii todella vahvasti Tuusulan jokaisessa kylässä. Mukavat työntekijät ja aito kohtaamispaikka samassa elämäntilanteessa oleville perheille.
👍 Tuusulan seurakunnan avoin perhetoiminta. Nämä ihmiset tekevät työtä kutsumuksesta. Toiminta on järjestetty paikallisesti Hyrylä-Kellokoski-Jokela.
👍 HSL! Näppärää lähteä vaikka Töölönlahden rantaan lenkille tosta vaan lapsen ja kavereiden kanssa. Ihanaa, että Tuusulassa tämä on mahdollista.
👍 Edelliseen liittyen, sijainti! Toki tästä on aina päässyt nauttimaan, mutta esimerkiksi Helsingin ja sen tarjoamien mahdollisuuksien läheisyys on tuntunut tässäkin elämäntilanteessa erityisen hyvältä.
👍 Kuntalisä. En ollut ennen lasta kuullutkaan tästä kotihoidontuen kuntalisästä. Tuntui jopa liikuttavalta siinä alun ”äitiyshöyryissä” huomata, että oma kotikunta haluaa näin tukea lapsiperheitä. Tärkeä signaali kunnalta meille pienten lasten vanhemmille. Tämä ei ole itsestäänselvyys joka kunnassa.
👍 Ulkoilumahdollisuudet, luonto ja kulttuuri. Tuusulanjärven talvinen jäätie, Kellokosken taidepolku ja patoalue, Sarvikallion virkistysalue, lukuisat uimarannat ja avarat pellot. Kellokosken Ruukin miljöö on tietysti itselleni erityisen tuttu ja tärkeä. Lapsiystävällisiä tapahtumia järjestetään ympäri kuntaa koko ajan kasvavassa määrin.
👍 Juuret. Täällä ne ovat itselläni ja nyt myös omalla lapsellani.
( Kellokosken taidepolun maisemaa. )
Mitä ihaninta kevättä meille kaikille!
– Johanna Murto, taloushallinnon asiantuntija, Riisula-rakennus Oy