Päämaja, Päävartio, Upseerinhovi…. Hyrylän historia näkyy taloyhtiöidemme nimissä

Näin itsenäisyyspäivän aattona nämä nimet nostavat mieleen sotiemme veteraanit ja heidän uhrauksensa isänmaamme vapauden puolesta. Nykyisessä maailmantilanteessa, jossa maailma tuntuu kiehuvan monessakin paikassa ja itärajamme on ollut hybridivaikuttamisen kohteena, itsenäisyyden säilyttäminen ja sen puolustaminen on varmasti jokaisen suomalaisen tahtotila.

 

Hyrylä tunnetaan varuskunnastaan

Hyrylän seudun kehittymiseen Etelä-Tuusulan keskuksena vaikutti venäläisen varuskunnan perustaminen 1850-luvulla. Heti itsenäisyytemme alussa, vuonna 1918 Suomalainen varuskunta muutti venäläisiltä tyhjiksi jääneisiin rakennuksiin. Varuskunnan keskuskenttä oli keskellä Hyrylää suunnilleen nykyisen terveyskeskuksen paikkeilla. Keskuskentän ympärillä olevissa rakennuksissa oli muun muassa sotilaskoti, sairaala, upseerikerho ja miehistökasarmeja.*

Helsingin Ilmatorjuntarykmentti muutti Tuusulaan vuonna 1957. Hyrylässä koulutettiin 50 vuoden aikana lähes 50.000 asevelvollista – Hyrylä on monille tuttu paikka nimenomaan varuskunnan vuoksi.

Helsingin ilmatorjuntarykmentin lopetti toimintansa Hyrylässä vuonna 2006. Osa tiloista oli senkin jälkeen puolustusvoimien käytössä. Puolustusvoimien kansainvälinen keskus toimi Ilmatorjuntakoulun rakennuksessa vuosina 2008–2015. Nykyisin rakennus on remontoitu Tuusulan seurakuntakeskukseksi.

Varuskunnan puukasarmit olivat 1960-luvun puoliväliin asti keskellä Hyrylää, joten Hyrylän keskusta rakentui sen eteläpuolelle teiden muodostamaan kapeaan kiilaan. Lemmelän liiketalo ja vanha Elanto olivat Hämeentien eli nykyisen Kauppatien varressa. Lemmelän talo on nykyisin museoviraston suojelema ja se sijaitsee Kauppatie 4:ssa. Viereiselle tontille Kauppatie 6:een valmistui toukokuussa 2023 As Oy Tuusulan Päämaja, jonka sisäänkäyntiä komistaa sotilasfiguuri.

Rakennamme uutta perinteitä kunnioittaen

Hyrylän keskustan maisemassa varuskunnan punatiiliset kasarmirakennukset ovat antaneet suuntaviivat uuden rakentamiselle. Uusien rakennuttamiemme kerrostalojen Päämajan (2023), Päävartion (2019) ja Upseerinhovin (2017) julkisivut on haluttu sovittaa alueen historialliseen maisemaan.

Hyrylän keskustan kehittyessä nämä kerrostalot sijaitsevat edelleen kirjaimellisesti paraatipaikoilla. Enää alueella ei nähdä sotilasparaateja, mutta tulevaisuudessa entistäkin vilkkaampaa kaupankäyntiä ja monipuolisempia palveluita.

As Oy Tuusulan Päämajassa on vielä muutamia asuntoja myynnissä. Tutustu vapaana oleviin asuntoihin täällä: https://riisula.fi/asunnot/paamaja/

Näissä tunnelmissa haluamme toivottaa kaikille rauhallista ja juhlavaa Itsenäisyyspäivää!

Riisula-rakennus Oy

[email protected]

* Lue lisää alueen historiasta Tuusulan kunnan sivuilta: https://www.virtuaalituusula.fi/tuusulan-historiaa-lyhyesti?a=1