Tuusulaan rakennetaan vuokrakoteja uudenlaisella betonirakentamisen tekniikalla

Hyrylän keskustaan valmistuu M2-Kotien ARA-vuokra-asuntoja poikkeuksellisen tehokkaalla betonirakentamisen tekniikalla. Talo tehdään mahdollisimman pitkälle valmiiksi tehtaalla ja kootaan tontilla. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihin ensi syksynä.

Rakentamisessa käytetään uudenlaista virtaavan betonirakentamisen tapaa. Virtaava betonirakentaminen tarkoittaa, että talo suunnitellaan tarkasti mallintaen ja tehdään hyvin pitkälle valmiiksi tehdasolosuhteissa. Työmaalle jäävä kokoonpano- ja muu rakentamistyö suoritetaan modernin materiaalivirtaohjauksen keinoin.

Poikkeuksellista on myös se, että rakentamiseen osallistuvat kumppanit on otettu jo suunnitteluvaiheessa mukaan pohtimaan teknisiä ratkaisuja. Tämä uusi malli mahdollistaa suunnitelmien teknisten yksityiskohtien hiomisen jo ennen rakentamista.

Kaikki tämä nopeuttaa rakennuksen läpimenoaikaa suunnittelun aloituksesta kohteen käyttöönottoon jopa yli kolmanneksella tavanomaiseen verrattuna. ”Rakentaminen etenee useita kuukausia normaalia nopeammin. Tarkalla suunnittelulla ja ajansäästöllä saamme samalla rahalla parempaa laatua”, M2-Kodit omistavan Y-Säätiön rakennuttamisjohtaja Pekka Kampman sanoo.

Työtavan taustalla on COfLOW Oy:n kehittämä ASSI-Asuntoallianssimalli ja sen osa ASSI-Ekosysteemi, joka kokoaa yhteen pääosan hankkeessa toimivista kumppaneista.

Talon elementit tuodaan mahdollisimman valmiina ja kattavina kokonaisuuksina tehtaalta työmaalle.

Yksi asunto saadaan välipohjansa osalta kokoon kolmella elementillä ja erittäin vähillä valutöillä. Edes parvekkeita ei tarvitse asentaa erillisinä omina rakenteinaan. Parvekkeet ovat jo nostovaiheessa niin valmiit, että kaiteetkin ovat paikoillaan.

Laatat ovat Luja-Superlaattoja, joissa tulee parvekkeen lisäksi mukana myös lattialämmitys ja kylpyhuonemoduuli.

Kylpyhuonemoduulin mukana tulee valmiina myös lähes kaikki huoneistokohtainen talotekniikka. Esivalmistus mahdollistaa kylpyhuoneiden kalusteiden ja pintojen korkean laadun. Jopa putket ja sähkötekniset komponentit kiinnitetään elementteihin tehtaalla mahdollisimman valmiiksi asennusta varten.

Rakentamisen turvallisuus paranee, kun tekemisen tapa on harkittu ja tehokas. Talo saadaan rungon noustua alle viikossa sääsuojaan, kun vesikatto tuodaan esivalmisteltuna työmaalle.

Myös ikkunat kiinnitetään tehtaalla elementteihin, joten sääsuoja rakentuu jo runkovaiheessa kerroksittain. Nämä etukäteen tehtävät työt helpottavat kosteuden hallintaa työmaalla. Lisäksi seurantajärjestelmän anturit mittaavat rakentamisen aikaista kosteutta, jotta pystytään varmistamaan, että talosta tulee mahdollisimman terveellinen ja turvallinen asua.

89 ARA-vuokra-asuntoa valmistuvat ensi syksynä. Rakentaminen on juuri käynnistynyt. Talo sijaitsee Hyrylän keskustassa osoitteessa Kauppatie 2, erittäin lähellä Tuusulan palveluja.

Kohteen päätoteuttajana toimii Riisula-rakennus Oy

Uutisen lähde: STT / tuusulaan-rakennetaan-vuokrakoteja-uudenlaisella-betonirakentamisen-tekniikalla